Újabb hideg reggelen vagyunk túl

2018. szeptember. 27 11:43

Csütörtök reggel is több helyen fordult elő fagy az országban, a leghidegebb ezúttal azonban nem az Északi-középhegységben, hanem Pest megyében volt.

Csütörtök reggelre ismét az ország nagy területén csökkent fagypont alá a hőmérséklet. Elsősorban a Kiskunság homokos talajjal borított részein, az Északi-középhegységben, a Dunántúl keleti megyéiben, illetve a Dráva-völgyében süllyedt nagyobb területen fagypont alá a hőmérséklet. A leghidegebbet a hivatalos mérések alapján Kakucson regisztrálták, ott -3 fokig csökkent a hőmérséklet, így a -4,0 fokos minimum rekord is veszélybe került.

térkép forrása: met.hu

A folytatásban melegszik az idő, emiatt péntek reggel már csak kevés helyen, szombaton pedig egyáltalán nem kell talajmenti fagy megjelenésére számítani.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.