Újabb komoly lehűlés fenyegeti térségünket

2019. május. 08 15:39

Az idei május csapadékos idővel indult Európa nagy részén. A következő egy hétben is ciklonok okoznak felhős, többször esős időjárást.

Kontinensünk időjárása a következő egy hétben is nagyon változékonyan alakul. A hét közepén egy ciklon vonul át nyugat-keleti irányban Európa felett, majd a hét végén újabb komoly lehűlés körvonalazódik. A meleg, tavaszi idő jó ideig nem tér vissza.

Csütörtökön a ciklon középpontja Franciaország északnyugati része felett fog elhelyezkedni, de csapadékzónája már Közép-Európát is eléri. Átvonulása jelentős lehűlést nem hordoz térségünkben.

Szombatra melegebb levegő foglalja el Délnyugat-Európát, ezzel együtt hazánkban is néhány fokkal enyhébb időre van kilátás.

A hét legvégén észak felől a sarkvidéki eredetű légtömeg egy újabb hulláma indul meg dél felé. A hideg levegő a Földközi-tenger fölé érve egy mediterrán ciklon kialakulását eredményezi, amely kiadós csapadékot hoz a Balkán-félszigetre és a Kárpát-medence déli területeire is. A csúcshőmérséklet várhatóan Közép-Európa nagy részén nem éri el a 10 fokot.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.