Újabb országos hőmérsékleti rekorddal zárult a hét

2019. június. 16 19:49

A délutáni órákban érkező hidegfront előtt még helyenként 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, amely új napi országos rekordot eredményezett.

Vasárnap is megdőlt az országos maximum-hőmérséklet rekordja. Az eddigi rekordot 2002-ben Kiskunhalason rögzítették, amely 34,8 Celsius fok volt, ma ugyanott 35,7 °C fokig melegedett fel a levegő a zivatarok előtt.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/

Többé 35 fokos hőmérséklettel már nem lehet júniusban napi maximum rekordot dönteni, ugyanis a mai volt az utolsó a 34,8 fokkal. A fővárási rekord nem dőlt meg, ugyanis az újpesti 34,3 fok az 1986-os szélsőérték beállítását jelenti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.