Újabb özönvíz és áradás fogja sújtani az Adria térségét

2018. november. 01 17:19

A következő 36-48 órában újabb nagy mennyiségű csapadék hull az Adriai-tenger északi területeire megint áradásokat okozva.

Az október utolsó napjaiban elszenvedett szélsőséges csapadékmennyiség után Olaszország északi és középső részén, Nyugat-Szlovéniában és Horvátország északnyugati térségében újabb mediterrán ciklon okoz rendkívüli eseményeket az elkövetkező 48 órában. A csapadékmennyiség várhatóan lokálisan eléri a 150-200 millimétert és további árvízveszélyt okoz azokon a területeken, amelyek már korábban is szenvedtek a legutóbbi eseménytől.

A ciklon a Földközi-tenger nyugati és a középső térségében halad keleti irányba. Az alacsonyabb szélességekről a sirokkó nevű szél nagyon nedves és meleg légtömeget hoz, és okozza az újabb nagy mennyiségű csapadékot a hegyvonulatok mentén (Alpok déli oldala, Appennin-hegység, Dinári-hegység északnyugati része).

Különböző modellek összehasonlítása alapján az alábbi előrejelzett csapadékmennyiségek várhatók:

 

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.