Elindult a SpaceX űrhajója, videón a kilövés

2023. március. 02 9:57

Négy űrhajóssal, köztük egy egyesült arab emírségekbeli asztronautával csütörtökön elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajója.

A Falcon 9 rakétát helyi idő szerint röviddel éjfél után indították útnak a Kennedy űrközpontból. Az Egyesült Arab Emírségekből csaknem nyolcvan érdeklődő nézte végig a helyszínen, amint Szultán an-Nejádi, az arab űrhajós hat hónapos küldetésre indul az űrállomásra.

A Dragon űrkapszulában kelt útra a NASA két űrhajósa, Stephen Bowen és Warren Hoburg, valamint az orosz Andrej Fegyajev is. Nejádi a második asztronauta az emírségekből, aki az űrállomásra érkezik, 2019-ben Hazzaa Ali al-Manszúri volt az első, aki egy hetet töltött ott.

A SpaceX legénysége eredetileg pár nappal korábban indult volna, de technikai okok miatt halasztani kellett a felszállást.

Hoburg, Fegyajev és Nejádi először jár az űrben, Bowennek viszont ez már a negyedik útja.

A SpaceX Falcon 9 rakéta, a cég Crew-6 küldetését hordozó Crew Dragonnal, a NASA Kennedy űrközpontjában, Cape Canaveralban. Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP

A négy asztronauta várhatóan pénteken dokkol majd a Dragonnal az űrállomáson, ahol fél évet fognak tölteni. Az október óta fent tartózkodó amerikai-orosz-japán csapatot, Nicole Mannt, Josh Cassadát, Vakata Koicsit és Anna Kikinát váltják, akik pár nap múlva térnek haza.

Az űrállomáson tartózkodik még Szergej Prokopjev, Dimitrij Petelin és Frank Rubio is, akik szeptemberig maradnak. Az ő küldetésüket azért hosszabbították meg, mert a Szojuz űrkapszulánál, amellyel tavaly szeptemberben megérkeztek, szivárgást észleltek.

Nejádi helyét a SpaceX űrhajóján az olajban gazdag ország fizette, amely az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet az űrkutatásra.

Szára al-Ámíri, az Egyesült Arab Emírségek oktatási és technológiai minisztere hangsúlyozta, hogy Nejádi hosszú küldetése “új teret nyit az országnak a tudomány és a tudományos felfedezések számára”. Az emirátusoknak már kering egy űrszondája a Mars körül, és egy japán leszállóegységgel kisebb járművet is küldenek a Holdra.

Nejádi után tavasszal még két szaúdi asztronauta is az űrállomásra utazik a SpaceX űrhajójával az országuk által finanszírozott rövid küldetésre.

Élőben követhettük a kilövést

Az indítás a NASA Kennedy Űrközpontból történt, magyar idő szerint reggel 6 óra körül kezdődött az élő közvetítés.

A kilövést korábban február 27-én, mindössze 2 perccel az indítás előtt lefújták műszaki hiba miatt, a csütörtöki visszavágó tehát még érdekesebb.

Forrás: YouTube; SpaceX

Az űrben előálló körülmények olyan tudományos kísérletek elvégzésére adnak lehetőséget, melyek a Földön nem lennének megvalósíthatók. A kutatók a mikrogravitáció felhasználásával több száz biológiai, anyagtudományi, folyadékmechanikai, űrbeli gyártástechnológiai és orvosi kísérlet elvégzését tervezik, melyek eredménye új mérföldkövet hozhat az emberiség számára.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.