Van, ahol már sok a hóból

2017. december. 28 10:00

Az amerikai Nagy-tavak környékén minden évben lezajlik az un. lake-effekt havazás, idén azonban különösen nagyra sikerült a hóömlés.

A Pennsylvaniai Erie-tó partján igazi hóözön jött létre karácsonykor. A december 24-én kezdődött havazás eredményeként szerda estére helyenként 150 centiméter hó hullott.

A “lake-effect”, magyarul nagy-tavi havazás jellemzően ősz végén, tél elején jön létre, így az idei már egészen későinek tűnik. Kialakulásához az szükséges, hogy a nagy felületű tavak fölé észak felől sarkvidéki levegő áramoljon. A nedves, enyhe és a sarkvidéki hideg levegő keveredik, majd a tavak partjainál található domboknak, hegyeknek ütközik, ezáltal hatalmas havazást okoz a tavak 10-30 kilométeres környezetében.

Esetenként igazi hófalként magasodik a táj fölé:

A mostanihoz hasonló hatalmas mennyiség az 1976-77-es télen hullott, akkor 250 centiméteres hóréteg hullott egy igazán kitartó nagy-tavi havazásból.

Az embereket jó pár napra az otthonaikba zárta a hó. Iskolaszünetre idén nem volt szükség, hiszen épp téli szünetre érkezett az égi áldás.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.