Vasárnap délutánra 30 fok közelébe melegszik a Balaton

2017. augusztus. 04 11:24

A tartós hőséggel állóvizeink hőmérséklete is folyamatosan emelkedik. A Balaton vize vasárnap délutánra éri el a legmagasabb hőfokát az idei nyáron.

Az állóvizek hőmérséklete a napi középhőmérsékletet követve változik. Minél inkább sekély a víz annál gyorsabban tudja követni a levegő hőmérséklet változásait. A hét elején a Balaton vize még csak 22 fokos volt, majd a hőhullámot követve folyamatos melegedés kezdődött. Mostanra elérte a 27-28 fokos tartományt, amely annak köszönhető, hogy a napi középhőmérséklet már 30 fok körül alakul. A hét végén is hasonlóan magas napi átlaghőmérsékletre számíthatunk a Balaton környékén. Így a víz hőfoka is megközelíti vasárnap délutánra a 30 fokot, amely várhatóan ekkor lesz az idei szezonban a legmelegebb. A vasárnap este érkező hidegfront ugyanis erős széllel és viharokkal érkezik, amely átkeveri a felső meleg és a fenék közeli hűvösebb vízrétegeket, így a tó partközeli vizeinek hőmérséklete csökkenni kezd.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.