Vegyi üzem robbant fel a Harvey okozta áradás miatt

2017. szeptember. 01 5:23

Többszörös robbanás rázott meg egy vegyi üzemet csütörtök hajnalban, miután az áradások miatt leálltak a gyár hűtőberendezései.

Egy alkalmazottat kórházba szállítottak, aki mérges gázokat lélegzett be. Kilenc másik embert megfigyelés alatt tartanak. További robbanásoktól, vagy tűztől tartanak. Másfél mérföldes körzetben kitelepítették a lakosságot.

A Harvey trópusi vihar hatalmas esőzéseket okozott, amely miatt a folyók kiléptek a medrükből. Az áradás okozta a robbanást, mivel a víz elöntötte az üzem hűtőrendszerét és a háttér generátorokat.

Több robbanást is jelentettek a texasi Arkema vegyi üzemből, amit elöntött az ár Crosby városában webbanki.ru. Egy napja a vállalat vezetősége már tartott váratlan robbanástól.

A kórházba szállított sérültek állapotáról jelenleg nincs több információ.
Az üzemben tárolt illékony vegyi anyagok – szerves peroxidok – miatt, amelyeket a műanyag és gumi gyártásban használnak a hatóságok úgy döntöttek, hogy az a legjobb, ha hagyják a tüzet kiégni.

A Crosby-i kémiai üzemtől számított 1,5 mérföldes körzeten belül minden lakót már kedden evakuáltak a robbanás növekvő veszélye miatt. Az üzem minden munkatársát kedden szintén hazaküldték a fenyegetettség miatt.
Már szerdán a Texas délkeleti részén lévő kémiai üzem tulajdonosa figyelmeztetett, hogy nincs mód arra, hogy megakadályozzák a robbanás vagy tűz bekövetkezését.

Az Arkema vállalat vezérigazgatója, Richard Rowe azt mondta az újságíróknak, hogy várhatóan az épületben lévő vegyi anyagok fel fognak robbanni vagy kigyulladnak a következő hat napon belül. Olyan intenzív lesz, mint egy gázrobbanás.

A üzem környékén több, mint 1000 milliméter eső hullott az elmúlt napokban, ami miatt a hűtőrendszer és a tartalék energiagenerátorok meghibásodtak, ezzel növelve annak lehetőségét, hogy az illékony kémiai anyagok felrobbanjanak.

Az elsődleges kihívás az volt, hogy az alacsony hőmérsékleten tárolt termékek hűtését megoldják. Megpróbáltak a raktárakból származó termékeket dízelüzemű hűtőtartályokba szállítani, de kedden úgy döntöttek, hogy a veszély miatt a dolgozókat evakuálják.

Az Arkema vállalat lehetőségei korlátozottak. Nem sok mindent tudnak tenni, amíg a vihar intenzitása le nem csökken. Az egyes hűtőtartályok hőmérsékletét távolról figyelemmel kísérik. Valós veszély áll fenn, hogy valamilyen kémiai reakció potenciális tüzet és / vagy további robbanást eredményezhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.