Végzetes gombás fertőzés pusztított ki több, mint 90 állatfajt

2019. március. 30 13:06

A betegség következtében legalább 501 varangy faj, békák és szalamandrák száma csökkent jelentősen.

A chytridiomycosis nevű gombás megbetegedés miatt 90 állatfaj halt ki. Évtizedek óta pusztította a chytridiomycosis nevű betegség a békák, varangyok és szalamandrák teljes fajait. A globális hobbi állattartás kereskedelme segítette a betegség terjedését. A tudósok kiszámították, milyen széles körű a pusztítás.

A Chytrid gomba által terjesztett chytridiomycosis legalább 501 kétéltű faj egyedszám csökkenését okozta a Science folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmány szerint. Ezek közül 90 faj teljesen kihalt, vagy vélhetően a vadonban kipusztult.

A biológusok szerint az 1950-es évek óta tűnnek el a békafajok. 1990-ben a kutatók felismerték a békák megmagyarázhatatlan egyedszám csökkenésének globális mintázatát, de nem tudták az okot.

Egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel a kétéltűeket fenyegető chytrid-gombát 1998-ban. Megállapították, hogy ez a gombás megbetegedés Ausztráliában és Közép-Amerikában is pusztította a békákat.

Több, mint tíz évvel később a kutatók rájöttek, hogyan pusztítja el a gomba a kétéltűeket. A National Geographic szerint megtámadja az állatok bőrét, amin keresztül lélegzik és szabályozza a nedvességet. A fertőzés addig terjed, amíg a béka vagy a szalamandra szíve megáll.

A tudósok úgy vélik, hogy a chytrid gomba kereszteződött egy másik fajjal, ami egy károsabb hibridet hozott létre. A hibrid könnyen elterjedt, mivel az emberek a fertőzött kétéltűekkel szállították a betegséget a globális kisállat-kereskedelemben.

Megdöbbentő dolog. Még soha nem volt egyetlen olyan betegség sem, amely több kontinensen egyidejűleg képes volt több faj kipusztítására.

A tanulmány szerzői szerint korlátozni kell a vadon élő kétéltűek globális kereskedelmét, vagy jobb szűrési módszereket kell találni.

A Chytrid gomba a tudomány által valaha leírt legpusztítóbb kórokozó. Van még remény. Az 501 faj közül hatvan a regenerálódás jeleit mutatja, bár ezek többnyire egyéni populációkban jelentkeztek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.