Veszélybe kerülhet az európai melegrekord!

2018. augusztus. 01 16:12

Felhívták a Dél-Európában nyaralók figyelmét, hogy a hőmérséklet ezen a héten rekord magasságokba szökhet. Jóval 40 fok feletti csúcshőmérséklet is valószínű.

A Délnyugat-Európába tartó turisták figyelmét felhívták arra, hogy különös figyelmet szenteljenek az időjárás előrejelzéseknek, mivel rekord magas hőmérséklet várható a hét további részében.

Az előrejelzések szerint Spanyolországban, Portugáliában és Délnyugat-Franciaországban kell felkészülni a szélsőségesen meleg időre. A nyaralóknak fokozottan kell figyelniük, hogy ne tartózkodjanak sokat a tűző napon a nap legmelegebb részében és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak.

A rendkívüli meleg idő az Észak-Afrikából származó forró levegőnek köszönhető. A magas nyomású terület száraz és napos időjárást eredményez majd az Ibériai-félszigeten és Délnyugat-Franciaországban. Ez potenciálisan történelmi hőséghez vezethet a hét közepén, és csúcsát hétvégén érheti el.

Szombat délutánra várható hőmérséklet Portugália és Spanyolország déli részein:

Európában a spanyol rekord jelenleg 47,3 °C ,Portugáliában 47,4 °C-ot rögzítettek, de ezek a hőmérsékletek veszélybe kerülnek. Délnyugat-Franciaországban akár 40 °C feletti hőmérséklet is lehet. 44-48 °C  lehetséges Portugália középső részein és Dél-Spanyolország völgyeiben. A kontinensen jelenleg érvényes maximum rekord 48 °C, amelyet Athénban, Görögországban rögzítettek 1977 júliusában.

A hőhullám intenzitása és időtartama a leginkább a kiszolgáltatott embereket érintheti kellemetlenül.

Megnő a tűzveszély és az erdőtüzek kialakulásának veszélye a nagy szárazság miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.