Vészhelyzetet hirdettek Braziliában a súlyos Dengue-járvány miatt

2024. február. 16 14:11

Ahogy a világ egyre melegebb és nedvesebb lesz, az előrejelzések szerint a szúnyogok által terjesztett járványok gyakoribbá és kiterjedtebbé válnak.

A 2024-es év súlyos egészségügyi válsággal kezdődött Brazíliában, mivel az ország forró, esős évszaka hatalmas dengue-láz kitöréséhez vezetett. Az egészségügyi tisztviselők szerint Brazíliában 364.855 dengue-fertőzésről és 40 halálesetről számoltak be az idei év első öt hetében. Ez az előző év azonos időszakában bejelentett esetek négyszeresének felel meg.

A járványra reagálva három brazil állam vészhelyzetet hirdetett, köztük a második legnépesebb Minas Gerais állam. Katonai csapatokat telepítettek a fővárosba, Brazíliavárosba, hogy segítsék az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) szaporodási helyeinek felkutatását és tábori kórházak felállítását. 

A dengue-láz esetek hirtelen megugrása Brazíliában a déli félteke nyarán az emelkedő hőmérsékletnek és a csendes-óceáni El Nino időjárási mintázatnak tudható be. A dengue-láz járvány nem csak Brazíliára korlátozódik. Az elmúlt években a betegség Dél-Amerika más országaiban, valamint Afrikában és Dél-Ázsiában is endemikussá vált. Világszerte évente körülbelül 400 millió ember fertőződik meg dengue-lázzal, ami körülbelül 40.000 halálesethez vezet.

A legtöbb fertőző betegséghez hasonlóan az esetek száma az évek során emelkedik és csökken, ahogy a járványok jönnek és mennek. Az utóbbi időben azonban világszerte folyamatosan nőtt a dengue-láz elterjedése, amelyek egyre nagyobbak és kevésbé kiszámíthatók.

Minden szúnyognak vízre van szüksége a szaporodáshoz. Általában ezeknek a szaporodóhelyeknek a hiánya korlátozza a szúnyogok számát. Az éghajlat és az esőzések változása azonban kiszámíthatatlanná tette a helyzetet. Például a korai esőzések, valamint a szokatlanul magas hőmérséklet és páratartalom a dengue-láz fertőzések számának növekedéséhez vezetett tavaly Bangladesben. 

Ezenkívül az egyiptomi csípőszúnyog -amely lényegében egy trópusi szúnyog-, nagyon alkalmazkodó rovar. Az elmúlt években ezek a szúnyogok kiterjesztették elterjedésüket a trópusokról Európa, az Egyesült Államok és Afrika olyan részeire, ahol korábban nem voltak jelen.

A megoldás valószínűleg egy megfizethető és hatékony oltóanyag, valamint az egyiptomi csípőszúnyogok populációjának visszaszorítása lesz. Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban javasolta a Qdenga vakcinát azoknak a gyerekeknek, akik olyan területeken élnek, ahol a fertőzés komoly közegészségügyi problémát jelent.

Kép forrása: AFP.

A folyamatban lévő válság miatt Brazília 5,2 millió adagot vásárolt a Qdenga dengue-oltásból. A tisztviselők a közelmúltban azt is közölték, hogy megkezdik a 10-14 éves gyermekek Qdenga vakcinázását.

Ahogy a világ egyre melegebb és nedvesebb lesz, az előrejelzések szerint a szúnyogokkal összefüggő járványok felszaporodnak és terjednek. Ahogy a legtöbb más életveszélyes fertőző betegség esetében, ismét a globális trópusok legszegényebb közösségeinek kell viselniük ennek a terhét.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.