Vigyázzunk a sünökre a tavaszi kertrendezés közben

2021. március. 07 18:52

A hazánkban honos keleti sün védett állat, télen téli álmot alszik. Kertünkben, parkokban az ősz folyamán felhalmozott rőzserakások, avar alatt telelhetnek.

Hasznos felhívást tett közzé Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a napokban. Az őszi hónapok során felhalmozott rőzserakások, lombkupacok remek téli búvóhelyként szolgálnak a sünöknek. A tavaszi kerti munkák végzése során érdemes gondolnunk a kedves tüskés hátúakra: az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja. Az alábbiakban az említett felhívás sorait összegezzük.

Érdemes megfogadnunk az alábbiakat:

  • Ne vasvillával rendezzük a rakást! A kupac felső részét szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, óvatosan mozgassuk; az alapi résznél érdemes még óvatosabban, kézzel átforgatni a halmot.
  • A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék miatt nagyon nehéz észrevenni az állatot még közelről is, ezért az alapi részen nagyon figyelni kell a gömbölyded formákra.
  • Ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.
  • A halmot fentről lefelé haladva bontsuk!
  • Soha ne gyújtsuk fel helyben a rakásokat (2021 januárjától tilos is)! A lángok elől a sünök nem tudnak, nem fognak elmenekülni, mivel védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül.
  • Ha a gallyrakás bontásakor telelő sünt, vagy sünfészket találunk, ne szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelni őket. Tegyünk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre.
  • Kialakíthatunk alternatív búvóhelyeket a számukra (süngarázs), ha az adott kupacot mindenképpen el kell távolítanunk a kertből. (A nyári időszakban, ha kölykök is vannak a fészekben, érdemes pár hetet várni, míg annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követni kezdik anyjukat vadászatra.)

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.