Viharos erejű szélre figyelmeztetnek, helyenként zivatar is lehet

2023. február. 18 9:49

Intenzív északnyugati áramlás alakul ki térségünk felett. A legerősebb széllökések vasárnap a 70-80 km/órát is elérhetik.

A legerősebb széllökések Észak-Magyarországon, a Dunazug-hegyvidéken, az Észak-Alföldön, illetve vasárnap már az Észak-Dunántúlon is elérhetik a 60-70 km/órát. Kiemelten szombaton este, illetve vasárnap délután a magasabban fekvő helyeken, valamint záporok környezetében 70-80 km/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. Vasárnap délután az északi és középső országrészben csekély valószínűség mellett egy-egy zivatar is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.