Viharos szél és felhőszakadás várható

2018. július. 18 11:05

A hazánktól északkeletre elhelyezkedő légörvény nagy területen viharos szelet, csütörtökön pedig már intenzív zivatarokat is okoz hazánkban. Több megyében figyelmeztetés érvényes emiatt.

Szerda délelőttöl nagy területen megerősödik az északnyugati szél. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén viharos (65-70 km/óra körüli) lökésekre is számítani kell. A Dunazug-hegység és a Bakony magasabb részein időnként 80 km/órát meghaladó szél is lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kilenc megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a nagy erejű széllökések miatt.

A keddinél jóval kisebb számban, nagyobb eséllyel szerda délután, este az ország északkeleti megyéiben fordulhat elő (nem heves) zivatar.

Csütörtökön nyugaton továbbra is nagy területen marad erős az északnyugati szél, legnagyobb részt a Dunántúli-középhegység és a Duna menti területeken lehet majd viharos (60-65 km/óra) széllökésekre számítani. Érezhető mérséklődés csütörtökön késő délutántól várható.

Csütörtök délután keleten, északkeleten megnő az esély zivatarok kialakulására, amelyeket egy-egy helyen felhőszakadás (több, mint 20-25 milliméter) és szélerősödés kísérhet. Az OMSZ csütörtökre négy keleti megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarokat kísérő intenzív csapadékhullás miatt.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.