Viharos szél, felhőszakadás és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2020. június. 22 12:25

A hazánktól keletre található ciklon a keleti területeken még mindig kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakulásához, majd keddre elvonulnak a viharfelhők.

Hétfőn a Tiszántúlt, kedden az Északi-középhegység déli, szélárnyékos oldalát leszámítva nagy területen erős északnyugati szél várható. A Dunántúlon és a hegyvidékeken, illetve kedden északkeleten is a nappali órákban viharos (60-70 km/órás) lökések valószínűek. Ennél erősebb (70-80 km/óra) szélre hétfőn van jelentősebb esély a Dunántúli-középhegységben, a Balaton környezetében és Sopron térségében. Hétfőn napközben leginkább a Dunától keletre, illetve kis eséllyel a Dunántúl keleti peremén alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket főként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék), kisebb eséllyel átmeneti szélrohamok (60-80 km/óra) és jégeső kísérhet. Az éjszaka első felében a délkeleti megyékben még döröghet az ég, kedden viszont már nem várható zivatar. Hétfőn a zivatarok veszélye miatt a Dunától keletre fekvő területen, Baranya és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.