Viharos szél, felhőszakadás és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2020. június. 22 12:25

A hazánktól keletre található ciklon a keleti területeken még mindig kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakulásához, majd keddre elvonulnak a viharfelhők.

Hétfőn a Tiszántúlt, kedden az Északi-középhegység déli, szélárnyékos oldalát leszámítva nagy területen erős északnyugati szél várható. A Dunántúlon és a hegyvidékeken, illetve kedden északkeleten is a nappali órákban viharos (60-70 km/órás) lökések valószínűek. Ennél erősebb (70-80 km/óra) szélre hétfőn van jelentősebb esély a Dunántúli-középhegységben, a Balaton környezetében és Sopron térségében. Hétfőn napközben leginkább a Dunától keletre, illetve kis eséllyel a Dunántúl keleti peremén alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket főként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék), kisebb eséllyel átmeneti szélrohamok (60-80 km/óra) és jégeső kísérhet. Az éjszaka első felében a délkeleti megyékben még döröghet az ég, kedden viszont már nem várható zivatar. Hétfőn a zivatarok veszélye miatt a Dunától keletre fekvő területen, Baranya és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.