Viharos szél, felhőszakadás, villámcsapás veszélye miatt figyelmeztetés érvényes

2019. június. 06 11:01

Csütörtökön és pénteken az ország jelentős részén még kedvezőek a feltételek a záporok, zivatarok kialakulásához. Nagy területen figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökig szórványosan várhatóak zivatarok az országban. A délutáni, esti órákban a Dunántúlon és a középső országrészben néhol intenzívebb zivatar is kialakulhat viharos (60-90 km/óra) szél, jégeső (2 centiméter körüli jégátmérővel), és felhőszakadás (több, mint 30 milliméter) kíséretében, másutt gyengébb kísérőjelenségek a valószínűbbek.

Az esti óráktól egyre inkább az északkeleti, északi országrészben fordulhat elő zivatar, amelyek az éjszaka első felében rendszert is alkothatnak. Ekkor elsősorban felhőszakadás (több, mint 25-30 milliméter) kísérheti őket, de az intenzívebb zivatarokhoz viharos szél (60-90 km/óra) és esetleg jégeső is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre, hazánk teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás és a zivatarok veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken már kisebb számban, elszórtan fordulhat elő zivatar az északkeleti országrészben, amelyeket néhol még felhőszakadás, viharos szél (60-80 km/óra) és kisebb szemű jég kísérhet. Hat dunántúli megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok, felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt a pénteki napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.