Viharos szél, felhőszakadás, villámcsapás veszélye miatt figyelmeztetés érvényes

2019. június. 06 11:01

Csütörtökön és pénteken az ország jelentős részén még kedvezőek a feltételek a záporok, zivatarok kialakulásához. Nagy területen figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökig szórványosan várhatóak zivatarok az országban. A délutáni, esti órákban a Dunántúlon és a középső országrészben néhol intenzívebb zivatar is kialakulhat viharos (60-90 km/óra) szél, jégeső (2 centiméter körüli jégátmérővel), és felhőszakadás (több, mint 30 milliméter) kíséretében, másutt gyengébb kísérőjelenségek a valószínűbbek.

Az esti óráktól egyre inkább az északkeleti, északi országrészben fordulhat elő zivatar, amelyek az éjszaka első felében rendszert is alkothatnak. Ekkor elsősorban felhőszakadás (több, mint 25-30 milliméter) kísérheti őket, de az intenzívebb zivatarokhoz viharos szél (60-90 km/óra) és esetleg jégeső is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre, hazánk teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás és a zivatarok veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken már kisebb számban, elszórtan fordulhat elő zivatar az északkeleti országrészben, amelyeket néhol még felhőszakadás, viharos szél (60-80 km/óra) és kisebb szemű jég kísérhet. Hat dunántúli megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok, felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt a pénteki napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.