Viharos szélre, felhőszakadásra és zivatarokra figyelmeztetnek

2020. június. 20 10:35

A hétvége időjárását továbbra is egy sekély ciklon határozza meg, amely helyenként viharos szelet, zivatarokat és felhőszakadást okoz az országban.

Szombaton főként a Dunától keletre fordulhatnak elő a záporok mellett zivatarok is, de néhány helyen a Dunántúlon is előfordulhat dörgés, villámlás. Lokálisan nagyobb mennyiségű (20-30 millimétert meghaladó) csapadék az ország északkeleti harmadán valószínű (ott néhol 30-40 milliméter sem kizárt), emellett néhol jégeső, szélerősödés (60-80 km/órát elérő széllökés) is előfordulhat. Északkeleten az esti órákig is kitarthatnak a zivatarok. A reggeli, kora délelőtti óráktól a Dunántúlon, illetve a középső országrészben nagy területen megerősödik az északnyugati szél, a legerősebb széllökések elsősorban a Dunántúli-középhegység, Balaton, Budai-hegység térségében már délelőtt meghaladhatják a 60-65 km/órát. Délután tovább erősödik, néhol (Sopron és a Dunántúli-középhegység., ill. János-hegy környezetében) viharossá fokozódik a szél (70-85 km/óra). Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt szombaton Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyékre. Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek négy észak-dunántúli megye kivételével az egész országban. Győr-Moson-Sopron, és Veszprém megyében a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Vasárnap is jellemzően keleten alakulnak ki zivatarok, ezen belül északkeleten és a Tiszántúlon intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak. Kis eséllyel, a Dunántúl északi részén sem lehet kizárni egy-egy zivatar kialakulását. A fő kísérőjelenség vasárnap is a felhőszakadás lesz 20-30, helyenként 40 millimétert meghaladó csapadékösszeggel, szélerősödés (60-80 km/órát elérő széllökés) is előfordulhat. Éjszaka egy kicsit veszít erejéből a szél, a Dunántúl északi felében általában erős lökések lesznek a jellemzőek a már említett tájakon pedig továbbra is viharos lökéseket tapasztalhatunk (65-75 km/óra). Vasárnap nagy területen lesz erős az északnyugati szél, a Kisalföldön, Alpokalján, Dunántúli-középhegység területén pedig viharos lökések alakulnak ki már a délelőtti óráktól, és még éjszaka sem gyengül majd jelentős mértékben a szél. A legerősebb lökések vasárnap 75-85 km/óra között lesznek az északnyugati tájainkon. Vasárnap a zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás