Zivatar és felhőszakadás kialakulására figyelmeztetnek keleten

2020. július. 27 9:35

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet felé lassan elhagyja a Kárpát-medencét, de hétfőn a Dunától keletre fekvő területeken még előfordulhatnak zivatarok.

Hétfő reggel főként az ország keleti, északkeleti harmadán lehet helyenként zivatartevékenység jellemzően nagy mennyiségű csapadék (általában 20-30 milliméter) kíséretében. Délután, este az ország északkeleti felén (nagyjából a Salgótarján-Szeged vonaltól északkeletre) szórványosan, másutt kis eséllyel elvétve lehet zivatar, amelyet néhol viharos széllökés (általában 60-85 km/óra), felhőszakadás (akár 30 milliméternyi csapadék) és jégeső kísérhet. Hétfőn Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Folytatódik a kánikula és jelentős változás nem várható. Sok lesz a napsütés, ezért használjanak fényvédő krémet. A nagy melegben gondoskodjanak a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelről. Fogyasszanak könnyű ételeket.
A parlagfű pollenje már jelen van a levegőben, helyenként a koncentrációja elérheti a magas szintet.

A légnyomás kissé emelkedik.