Zivatar és felhőszakadás kialakulására figyelmeztetnek keleten

2020. július. 27 9:35

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet felé lassan elhagyja a Kárpát-medencét, de hétfőn a Dunától keletre fekvő területeken még előfordulhatnak zivatarok.

Hétfő reggel főként az ország keleti, északkeleti harmadán lehet helyenként zivatartevékenység jellemzően nagy mennyiségű csapadék (általában 20-30 milliméter) kíséretében. Délután, este az ország északkeleti felén (nagyjából a Salgótarján-Szeged vonaltól északkeletre) szórványosan, másutt kis eséllyel elvétve lehet zivatar, amelyet néhol viharos széllökés (általában 60-85 km/óra), felhőszakadás (akár 30 milliméternyi csapadék) és jégeső kísérhet. Hétfőn Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszély miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szamár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.