Zivatar és felhőszakadás kialakulására figyelmeztetnek több megyében

2020. augusztus. 12 11:54

Az előző napokhoz képet ugyan kevesebb helyen, de szerda és csütörtök délután is előfordulhatnak zivatarok kisebb körzetekben.

Szerdán késő délutánig, kora estig a Dunántúlon (nagyobb eséllyel a hegyvidéki tájakon) és középső megyékben még számíthatunk elszórtan zivatarok kialakulására, egy-egy helyen felhőszakadás (több, mint  25-30 milliméter), jégeső, illetve 60 km/óra feletti szél esetleg még kialakulhat. Szerda estétől csütörtök délig nem valószínű zivatartevékenység. Szerdán a napi középhőmérséklet főként a délkeleti országrészben elérheti a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt szerdán a Dunántúlra, Bács-Kiskun, Pest és Nógrád megyére. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Tolna, Baranya és Somogy megyében felhőszakadás lehetséges kialakulása miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. A hőségre tekintettel Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön délutántól előbb a Dunántúl nyugati felén, estétől már az Északi-középhegység térségében is előfordulnak zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (több, mint 30 milliméter, kis eséllyel akár 40-50 milliméter csapadék), jégeső és viharos széllökés (60-80 km/óra) társulhat. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében zivatarok várható kialakulása miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön. Felhőszakadás veszélye miatt pedig Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.