Zivatar veszélyére figyelmeztetnek a nyugati és középső országrészben

2024. május. 26 11:02

Vasárnap még elszórtan, majd hétfőn már csak néhol fordulnak elő intenzív csapadékkal, helyenként jégesővel kísért zivatarok.

Vasárnap zivatarokra nagyobb valószínűséggel és számban a középső országrészben, a Nyugat-Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység nyugati felének tágabb környezetében számíthatunk, majd számosságuk az esti, éjszakai órákban határozottan csökken. Zivatarok veszélye miatt öt keleti vármegye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 

 Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn már csak néhol alakulhat ki zivatar, erre az északkeleti és a délnyugati tájakon a legkisebb az esély. Az erősebb gócokat elsősorban vasárnap intenzív csapadékhullás (10-20 milliméter, nyugaton az esetlegesen egymást követő cellákból akár 25-30 milliméter), átmeneti erős, viharos széllökés (55-65 km/óra), illetve jégeső (1-2 centiméter) is kísérheti. Hétfőn Budapesten, illetve Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Fokozatosan megszűnik a fronthatás és a kellemetlen tünetek elmúlnak. Pár napig frontmentes lesz az idő.
A légnyomás emelkedik.