Zivatar veszélyére figyelmeztetnek az ország nagy részén

2023. május. 07 10:50

Vasárnap délután ismét kedvezővé válnak a légköri feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Helyenként felhőszakadás is előfordulhat.

Vasárnap napközben az ország nagyobb részén elégségesek a feltételek elszórt zivatarok kialakulásához. Jobb eséllyel és nagyobb számban délután az Alföld középső és délkeleti részén, késő délután, este a Dél-Dunántúlon, délnyugaton várható zivatar. A zivatarokhoz szélerősödés, néhol rövid idő alatt 20-30 milliméter feletti csapadék, jégeső társulhat. Leginkább az Alföld délkeleti részén intenzívebb zivatarban 70 km/óra feletti szél, 2 centimétert meghaladó átmérőjű jég is kialakulhat. Este észak felől fokozatosan stabilizálódik a légkör. Az éjszaka első felében délen, délnyugaton még előfordulhat zivatar. Vasárnap délutántól Borsod keleti részén, a Zempléni-hegység térségében és az Alföld északi részén az északi, északkeleti szelet kísérő legerősebb lökések elérhetik a 60-65 km/órát. Hétfő este csillapodik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt vasárnap Komárom-Esztergom és Nógrád megye kivételével az egész országra vonatkozóan.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek vasárnap Zala, Somogy, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.