Zivatar veszélyére figyelmeztetnek nyolc megyében

2023. augusztus. 07 10:53

A vasárnap átvonult hidegfront után továbbra is aktív marad a légkör felettünk. Elsősorban a délnyugati és északkeleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok.

Hétfőn elsősorban a délnyugati megyékben, illetve az északkeleti területeken fordulhat elő néhány zivatar. A legintenzívebb cellák környezetében kis szemű jég (maximum 1-2 centiméter), intenzív csapadékhullás (10-15 milliméter), illetve viharos széllökés (60-70 km/óra) fordulhat elő. Az esti órákra minimalizálódik a zivatarok kialakulási esélye.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A nyugatias szelet az északnyugati, északi tájakon néhol viharos (60 km/óra feletti, elsősorban a Dunántúli-, valamint az Északi-középhegység magasabb részein esetleg 70 km/óra feletti) lökések kísérhetik.

Kedden az északkeleti határ mentén válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, melyekhez a hétfőihez hasonló kísérőjelenségek társulhatnak. Kedden Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.