Zivatarok érkeznek kedd délutántól, figyelmeztetés érvényes

2024. június. 24 11:42

Kedden dél felől ismét labilisabb állapotú légtömeg áramlik fölénk, amelynek hatására újból zivatarok kialakulására kell számítani.

Kedden hajnalban, délelőtt a déli, délnyugati országrészben már kialakulhatnak zivatarok, melyeket intenzív csapadék, esetleg szélerősödés kísérhet. Kedd késő délután, este dél felől labilizálódik a légkör és újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, melyeket kiemelten délen, délkeleten lokálisan felhőszakadás (> 30 mm), erős, viharos széllökések (általlában 60-80 km/óra) és esetleg kisebb méretű jég (< 2, 3 cm) kísérhet. Szerdára virradó éjszaka várhatóan nem cseng le a zivatartevékenység, egyre északabbra lehet számítani előfordulásukra (legkevésbé északkeleten).

Kedden Vas, Veszprém, Zala, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszélye miatt pedig Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.