Zivatarok és felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek szinte az egész országban

2024. május. 24 10:24

Pénteken még többfelé, majd szombaton már jóval kevesebb helyen kell záporok, zivatarok kialakulására számítani az országban.

Pénteken a délelőtti időszakban a délnyugati országrész kivételével többfelé alakulhatnak ki zivatarok. A délutáni órákban nagyobb számban egyre inkább az ország északi, északkeleti felén, harmadában valószínűek zivatarok, amelyeket felhőszakadás (akár 30 milliméter, néhol pedig 50 milliméternél is több csapadék hullhat, kissé nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben) is kísérheti. Északkeleten (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén) egy-egy hevesebb zivatarra is van esély viharos széllökés (60-90 km/óra), jégeső (2 centiméter körüli jégátmérővel), felhőszakadás (30-40 milliméter) kíséretében. Az esti órákra fokozatosan északon, északkeleten is lecsökken a zivatarhajlam. Pénteken zivatarok veszélye miatt Zala vármegye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Budapesten, illetve Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyében felhőszakadás veszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Szombaton a reggeli, kora délelőtti órákban elsősorban a Nyugat-Dunántúlon egy-egy intenzívebb zápor mellett zivatar is kialakulhat. A déli óráktól estig főként a Dunántúl nyugati és északi felében alakulhatnak ki nagyobb számban zivatarok, egy-egy heves zivatar sem zárható ki. A zivatarokat viharos széllökés (70-90 km/óra), intenzív csapadék és kisméretű jég kísérheti (2 centiméternél kisebb átmérővel). Elvétve a Duna-Tisza közén is előfordulhat zivatar a fenti kritériumokkal. Az esti órákban fokozatosan lecsengenek az események.

Szombaton a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Somogy, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Fokozatosan megszűnik a fronthatás és a kellemetlen tünetek elmúlnak. Pár napig frontmentes lesz az idő.
A légnyomás emelkedik.