Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek a nyugati megyékben

2022. május. 15 12:57

Vasárnap este még csak az Alpokalján, hétfőn viszont már több nyugati megyében is kialakulhatnak zivatarok, viharos szél és intenzív csapadék kíséretében.

Vasárnap az ország döntő részén nyugodt időjárás várható. Késő délután, este az Alpokalján, Zala megyében nyugat felől áthelyeződve kis valószínűséggel kialakulhat egy-egy zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar kialakulásának veszélye miatt Vas és Zala megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő délután a Dunántúl nyugati felén alakulhatnak ki zivatarok, melyeket viharos széllökés (jellemzően 60-70 km/óra), intenzív csapadék (helyenként akár 20 milliméternél is több hullhat), és jégeső kísérhet. Hétfőn Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt (viharos szél, intenzív csapadék, villámlás).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.