Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek északon és a Dunántúlon

2022. május. 06 11:47

Pénteken és szombaton újabb zivatarok kialakulására kell számítani, amelyek elsősorban a Dunántúlt és az északi megyéket érintik várhatóan.

Pénteken napközben (leginkább délutántól) ismét alkalmasak lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához, ekkortól elsősorban az északi megyékben képződhet konvektív csapadék. Késő délutántól, estefelé az északi megyék mellett a Dunántúlon, a Nyugat-Dunántúlon is kipattanhatnak zivatarok, és a zivatartevékenység átnyúlhat az éjszaka első felére. Legkisebb valószínűséggel a délkeleti országrészben fordulhatnak elő zivataros gócok. Egy-egy intenzívebb zivatart jelentősebb csapadék (10-20 milliméter), viharos (60-70 km/óra) széllökés és kisebb méretű jég is kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt a Dunántúlra, valamint Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, péntekre vonatkozóan.

 

Szombaton a péntekihez hasonlóan újfent kedvezőek lesznek a zivatarok kialakulásához szükséges feltételek, így a déli óráktól többfelé kipattanhatnak zivatarok, a péntekihez hasonló kísérőjelenségekkel. Legkisebb eséllyel ismét a délkeleti országrészben számíthatunk előfordulásukra. Szombaton Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye kivételével hazánk egész területén figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.