Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek tizenhét megyében

2022. május. 05 10:01

A délutáni órákban ismét erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani. Elszórtan alakulnak ki zivatarok hazánk területén.

Csütörtökön az esti órákig szórványosan várható zápor, zivatar, kisebb számban a délnyugati és északkeleti tájakon. Kiemelten a középső tájakon, Duna-Tisza közén, Dunántúl északkeleti részén, Északi-középhegység nyugati részén intenzívebb zivatarokra is számítani lehet rövid idő alatt jelentősebb csapadékkal, néhol 60 km/órát meghaladó széllel, jégesővel. A késő esti, éjszakai órákban főként az északi országrészben némi eséllyel még előfordulhat zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala és Vas megye kivételével hazánk egész területére, csütörtökre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken elsősorban a Dunántúlon nyugati és északi részén, az Északi-középhegységben, az Alföld északi, északkeleti peremén megfelelőek a feltételek a záporok mellett helyenként zivatarok kialakulására. Egy-egy intenzívebb zivatart jelentősebb csapadék, 60 km/óra körüli szél, kisebb méretű jég kísérhet.

Pénteken Csongrád-Csanád és Békés megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok várható kialakulása miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.