Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek tizenhét megyében

2022. május. 05 10:01

A délutáni órákban ismét erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani. Elszórtan alakulnak ki zivatarok hazánk területén.

Csütörtökön az esti órákig szórványosan várható zápor, zivatar, kisebb számban a délnyugati és északkeleti tájakon. Kiemelten a középső tájakon, Duna-Tisza közén, Dunántúl északkeleti részén, Északi-középhegység nyugati részén intenzívebb zivatarokra is számítani lehet rövid idő alatt jelentősebb csapadékkal, néhol 60 km/órát meghaladó széllel, jégesővel. A késő esti, éjszakai órákban főként az északi országrészben némi eséllyel még előfordulhat zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala és Vas megye kivételével hazánk egész területére, csütörtökre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken elsősorban a Dunántúlon nyugati és északi részén, az Északi-középhegységben, az Alföld északi, északkeleti peremén megfelelőek a feltételek a záporok mellett helyenként zivatarok kialakulására. Egy-egy intenzívebb zivatart jelentősebb csapadék, 60 km/óra körüli szél, kisebb méretű jég kísérhet.

Pénteken Csongrád-Csanád és Békés megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok várható kialakulása miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.