Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek tizenöt megyében

2022. május. 08 10:21

Vasárnap és hétfőn még az ország nagy részén kedvezők lesznek a légköri feltételek jégesővel, viharos széllel kísért zivatarok kialakulásához.

Vasárnap délután, este általában az ország északi felén, ezen belül főként a Dunántúli- és Északi-középhegységben, az Alföld északi részén várhatók elszórt zivatarok. Zivatarban intenzív záporeső (néhol rövid idő alatt 20 milliméter körüli csapadék), erős, esetleg viharos szél (45-65 km/óra), kis méretű jég előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt vasárnapra Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye kivételével hazánk egész területére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő délután, este az országban általában kedvezők a feltételek zivatarok kialakulásához. Szórványos, intenzívebb zivatarokra főként a középső tájakon, illetve a Dunántúl keleti felén, Dunántúli-középhegységben jobbak az esélyek. Főként itt egy-egy intenzívebb gócban 20-30 milliméter csapadék, jégeső és 60-70 km/órás széllökés kialakulhat. Este észak, északkelet felől csökken a csapadékhajlam. Hétfőn az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok várható kialakulása miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.