Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek a délnyugati megyékben

2022. május. 26 10:48

Pénteken újabb hidegfront éri el nyugat felől hazánkat, amely elsősorban a nyugati, délnyugati megyékben okoz zivatarokat.

Pénteken napközben az Északi-középhegységben, az Észak-Alföldön a megerősödő nyugati szelet kísérő legerősebb lökések 60-65 km/óra körül várhatók, majd estére csillapodik a szél. Pénteken általában a délnyugati országrészben már labilizálódik a légkör, de kora estig zivatar kialakulására még kisebb az esély. Péntek este egy érkező hidegfront előtt előbb az Alpokalja, Zala megye térségében, majd kelet, délkelet felé fejlődve a késő esti órákban általában a Dél-Dunántúlon zivatarok kialakulása várható. Jobb eséllyel a délnyugati határ közeli térségekben (Zala, Somogy megye déli részén) akár heves zivatar is kialakulhat 20-30 milliméter csapadékkal, 70-90 km/óra körüli széllel és nagyobb méretű jéggel. Az éjszakai órákban a déli országrészben is fokozatosan lecsenghetnek az intenzívebb zivataros csapadékgócok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Somogy és Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetés adott ki a pénteki napra vonatkozóan, a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szélvihar, jégeső, intenzív csapadék) miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.