Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek a hétvégén

2024. május. 25 9:40

A hétvégén elsősorban a Dunántúlon és az északi vármegyékben kell elszórtan záporok, zivatarok kialakulására számítani.

A szombati nap folyamán elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon és az északi, északkeleti vidékeken alakulhatnak ki zivatarok, leginkább a délutáni, kora esti órákban. A zivatarokat átmeneti viharos széllökések (70-90 km/óra), intenzív csapadék (10-20 milliméter, de főként nyugaton az esetlegesen egymást követő erősebb cellákból néhol akár 25-30 millimétert meghaladó mennyiség hullhat), illetve jégeső (jellemzően 1-2 centiméter, egy-egy hevesebb zivatarban akár 2 centimétert meghaladó méretű is) kísérheti.

Zivatarok veszélye miatt öt déli vármegye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap Budapesten, illetve Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.