Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek északnyugaton

2022. augusztus. 01 11:23

Az elmúlt napokhoz képest már jóval kevesebb helyen kell zivatarok kialakulására számítani, de nyugaton és északon helyenként még megdörrenhet az ég.

Az ország túlnyomó részén nem lesz kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség. Hétfőn a déli, délutáni órákban a Dunántúl északnyugati, nyugati felén néhány zivatar előfordulhat, amelyekhez átmeneti erős, viharos (50-65 km/óra) széllökés, intenzív csapadék, esetleg jégeső (általában 1 centiméternél nem nagyobb átmérő) társulhat. Kis valószínűséggel az északkeleti határvidéken is megdörrenhet az ég. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a nap második felében elsősorban az Északi-középhegység térségében és a nyugati, délnyugati megyékben valószínű helyenként zivatar a hétfőihez hasonló kísérőjelenségekkel. Kedden Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szél, jégeső, hirtelen lezúduló csapadék, villámlás) miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pár fokos lehűlést hozott a front. A kültéri allergén gombák közül az az Alternária spóraszáma országosan a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.
A parlagfű virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Erős lesz az UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.