Zivatarok veszélyére figyelmeztetnek tizenhárom vármegyében

2024. június. 23 10:22

Az ország nagy részén vasárnap is kedvezők lesznek az időjárási feltételek zivatarok kialakulásához, de számosságuk már jóval elmarad a szombati eseményektől.

A vasárnap délelőtti zivatarok kelet felé távozását követően átmeneti szünet után ismét növekszik a zivatarok valószínűsége a déli, délkeleti országrészben, emellett délután a Duna vonalának környezetében is van esély helyenként zivatar előfordulására. Ezek környezetében átmeneti viharos (~60-85 km/h) széllökés, jégeső (~1-2 cm), intenzív csapadék előfordulhat. Délkeleten néhol intenzívebb zivatarra is van esély jégeső (2 centimétert elérő, esetleg meghaladó átmérővel), 90 km/óra körüli széllökés, felhőszakadás (>25-35 mm) kíséretében. Este, éjszaka már inkább csak a déli tájakon, ott is egyre kevesebb helyen fordulhat elő zivatar, hétfő napközben pedig már nem valószínű kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség.

Vasárnap Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Pest, Nógrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszélye miatt pedig Csongrád-Csanád és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.