Zivatarokkal telik a délután, országszerte figyelmeztetés érvényes

2021. április. 29 9:21

Labilizálódik a légkör a délutáni órákban, egyre többfelé alakul ki zivatar. Az intenzívebb gócokat lokálisan kisméretű jég, viharos szél és nagy mennyiségű eső kísérheti.

Délelőttig az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Délután legnagyobb eséllyel és számban a Pécs-Salgótarján vonalban húzódó összeáramlás mentén – illetve annak környezetében – többfelé alakulhatnak ki zivatarok, amelyek északkelet, kelet felé vonulnak. Legkisebb eséllyel (de nem teljesen kizárhatóan) a Nyugat-magyarországi peremvidéken fordulhat elő zivatar. Estétől a zivatartevékenység már egyre inkább a keleti országrészre koncentrálódik, az ország északkeleti felében még az éjféli órákig is aktív lehet a légkör.

A legerősebb gócokhoz hirtelen lehulló lokálisan nagy mennyiségű csapadék társulhat, de több zivatarcella átvonulásából is összegyűlhet helyenként 20-25 millimétert meghaladó eső. Viharos széllökés (60-80 km/óra) és kisméretű (általában 2 centiméter alatti) jégeső is társulhat az intenzívebb gócokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk teljes területére a csütörtöki napra vonatkozóan. Felhőszakadás miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Fejér, Tolna és Baranya megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön.

Zivatarra figyelmeztetnek pénteken Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.