Zivataros lesz a hétvége, figyelmeztetés érvényes

2022. május. 07 10:22

A hétvége folyamán délutánonként aktivizálódik a légkör, többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat jégeső, viharos szél kísérheti.

Szombaton a kora délelőtti óráktól az Északi-középhegységben majd a délutáni óráktól kezdve elsősorban északkeleten, keleten illetve a Dunántúl északi részén lehetséges zivatarok kialakulása. Zivatarban átmeneti intenzív csapadék, szélerősödés, valamint kisebb méretű jég előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, szombatra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap a késő délelőtti óráktól kezdve van esély zivatar kialakulására, először a Dunántúli- és Északi-középhegységben, majd a Dunántúl északi felében, valamint az alföldi területeken. Az zivatarokat intenzív csapadékképződés (erősebb gócokban 20 milliéter körüli mennyiség) erős, akár viharos széllökések (50-65 km/óra), valamint apró szemű jég is kísérheti. Vasárnap Tolna és Baranya megye kivételével hazánk egész területén figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.