Zivatarosra fordul az idő, figyelmeztetés érvényes

2023. május. 06 10:35

A szombat délutáni órákban elsősorban az északi megyékben, majd vasárnap már szinte bárhol kialakulhat zivatar az országban.

Északnyugat felől labilizálódik a légkör. A szombat déli órákig még csak kis valószínűséggel alakulhat ki egy-egy zivatar az északnyugati határaink közelében. Délutántól az ország északi harmadán (Kisalföld, Alpokalja, Komárom-Esztergom, Dunazug-hegyvidék, Északi-középhegység) elszórtan zivatarok kialakulása várható. Az intenzívebb zivatarokhoz északnyugaton helyenként rövid idő alatt 20-30 milliméter feletti csapadék, jégeső, illetve 60-70 km/óra feletti szél is társulhat. Késő délután, este az északnyugatról délkelet felé fejlődő zivataros csapadékgócok várhatóan átterjednek a Dunántúl középső tájai és az Alföld északi része fölé is, éjjel már a déli országrészben is lehet néhol zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek Győr-Moson-Sopron és Vas megyében szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap elszórtan, nagyobb eséllyel az ország déli és keleti felében, alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez szélerősödés (50-70, egy-egy helyen esetleg 70 km/óra feletti széllökés), intenzív csapadék (20-30, néhol esetleg 40 milliméter) és jégeső (jégméret 1-2, esetleg 2 centiméter feletti) társulhat. Vasárnap délutántól zivatartól függetlenül Borsod keleti részén és Szabolcsban (főként a Nyírségben) 60-65 km/óra körüli lökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet.

Vasárnap Komárom-Esztergom és Nógrád megye kivételével az egész országban figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjeleségei miatt. Békés és Hajú-Bihar megyében pedig felhőszakadás kialakulása miatt is figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás