Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek az ország jelentős részén

2020. augusztus. 14 12:02

Pénteken és szombaton továbbra is számíthatunk zivatar és felhőszakadás kialakulására az országban. A hőség azonban országszerte megszűnt.

A péntek délutáni óráktól elsősorban a Dunántúl nyugati felén, másodsorban délnyugaton, délen van esély zivatarokra, de a záporokat szinte bárhol kísérheti egy-egy villámlás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton főként a Dunántúlon kedvezőbbek a feltételek zivatartevékenységre, de a péntekihez hasonlóan, az ország keleti felén is lehet egy-egy rövid életű zivatar. Zivatarokat elsősorban felhőszakadás (20-40 milliméter) kíséri, de adott helyen több gócból akár ettől nagyobb mennyiség is eshet. Viharos széllökés (60-70 km/óra), egy-egy helyen apró szemű jég is társulhat zivatarokhoz. Szombaton a Dunántúlon érvényes elsőfokú figyelmeztetés a zivatar és felhőszakadás veszély miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.