Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek az ország nagy részén

2024. május. 23 10:33

Csütörtökön és pénteken összességében többfelé számíthatunk újabb záporok, zivatarok kialakulására az országban. Legkisebb eséllyel a nyugati vármegyékben valószínű a megjelenésük.

Csütörtökön a déli, délutáni órákban elsősorban az ország keleti felében, azon belül is főleg északkeleten, illetve a Dunántúlon, majd este, éjjel leginkább a középső országrészben valószínűek akár több helyen is zivatarok.

Zivatar veszélye miatt az egész országra vonatkozóan érvényes elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön. Felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegye kivételével az egész ország területén elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet Zrt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A pénteki nap folyamán a zivatarokat is okozó csapadékzóna fokozatosan északkelet felé helyeződik át, mögötte a nap második felében újabb hullámban jelenhetnek meg záporok, zivatarok, legkisebb eséllyel a délnyugati, nyugati vidékeken.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti (25-30; kifejezetten intenzív, lassan mozgó zivatargócokból akár 45-50 milliméter is összegyűlhet), de környezetükben néhol erős, viharos (55-75 km/óra) széllökés, illetve kevés helyen jégeső (jellemzően 1 centiméter alatti átmérővel) előfordulhat. Pénteken elsősorban az északkeleti határ közelében hevesebb zivatar kialakulására is számottevő esély nyílik 80 km/órát meghaladó szélrohamok, és nagyobb méretű (2 centimétert meghaladó) jégszemek kíséretében. Pénteken a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas és Zala vármegye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Budapesten, illetve Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyében felhőszakadás veszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A szerdai front előtt melegszik a levegő. Ezért enyhe fronthatással lehet számolni. Ezért ingerlékenység, fejfájás, emésztési panaszok lehetnek.

A légnyomás csökken.