Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek az ország nagy részén

2021. szeptember. 26 10:55

Vasárnap még túlnyomóan napos időre számíthatunk, majd hétfőtől már nedvesebb levegő érkezik fölénk, zivatarok is kialakulhatnak.

Vasárnap veszélyes időjárási jelenség nem várható. A hétfőre virradó éjszakától elsősorban a Dunántúlon, majd napközben már a középső és délkeleti országrészben is az eső, zápor mellett zivatar is kialakulhat. A nap legfőbb veszélyforrása – jelentős bizonytalanság mellett – a felhőszakadás-szerű csapadék lehet, amely következtében lokálisan 25-30 millimétert meghaladó csapadék is összegyűlhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék kivételével az egész országra a hétfői napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.