Zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek az északkeleti megyékben

2022. július. 31 12:14

Az átvonult hidegfront mögött vasárnap az északkeleti, majd hétfőn az északnyugati megyékben alakulhatnak ki zivatarok.

A déli óráktól északkeleten alakulhatnak ki elszórt zivatarok, néhol felhőszakadással (rövid idő alatt akár 25-30 milliméter csapadékkal), kisebb méretű jéggel, átmeneti szélerősödéssel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Hajdú-Bihar megyére vonatkozóan. Felhőszakadás kialakulása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes figyelmeztetés vasárnap. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben az északnyugati szelet kísérő legerősebb lökések az Észak-Dunántúlon, Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza közén helyenként elérhetik a 60-65 km/órát.

Hétfőn a déli, délutáni órákban a Dunántúl északnyugati felén néhány zivatar előfordulhat, emiatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pár fokos lehűlést hozott a front. A kültéri allergén gombák közül az az Alternária spóraszáma országosan a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.
A parlagfű virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Erős lesz az UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.