Zivatarra, felhőszakadásra, hőségre figyelmeztetnek

2019. július. 30 7:28

Szórványosan a mai napon is kialakulhatnak zivatarok hazánk területén, az elmúlt napokhoz képest kevesebb helyen, főként a keleti országrészben.

Kedd délután, este északkeleten szórványosan, máshol inkább csak néhol valószínű zivatar. Főként északkeleten egy-egy intenzívebb zivatar is várható felhőszakadással (rövid idő alatt 30 millimétert meghaladó csapadékkal), viharos (60-90 km/órás) széllel, illetve jégesővel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt keddre vonatkozóan hazánk egész területére.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt négy északkeleti megyében: Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben.

Kedden a napi középhőmérséklet az ország nagyobb részén 25 fok körül alakul. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt hazánk egész területén.

Keleten nagy eséllyel, a Dunántúlon kisebb valószínűséggel alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás a szerdai napon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt szerdára vonatkozóan Budapestre és tizennégy megyére. Tizenkét megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ Budapestre, valamint Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyékre a hőség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.