Csodaszép virágmező sarjadt az Etna vulkáni hamujából

2021. május. 04 12:47

Idén több alkalommal is nagy kitöréseket produkált az Etna. Most azonban egy sokkal békésebb arcát mutatta meg számunkra a tűzhányó.

A 2021-es évet több nagy kitöréssel indította az Etna. Ezek közül a legjelentősebb a február 26-ai volt, amikor nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal adott hírt magáról a szicíliai vulkán.

Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható a február végihez hasonló erejű kitörés. Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mély morajlás kísérte, a dél-keleti kráterből felemelkedő hamufelhő pedig száz kilométeres távolságban is látható volt – számolt be a természeti jelenségrő az MTI.

A lávafolyam nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. Catania városára és a környező területre vörös színű hamu és kisebb lávarögök hullottak.

Március 15-én ismét sűrű fekete füst gomolygott az Etna felett, ami kődarabok kilövellését, hamufelhőt és feltörő lávát is eredményezett. A hegynyílás egy része beomlott, a délkeleti kráterből 900 méter magasba is kerültek lávakövek, az erős robbanások a közeli hegyi városokban is jól hallatszódtak.

A 2021. március 15-ei vulkánkitörés (Salvatore Allegra / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Virágzó Etna

“Minden vihar után valami szép születik” – fordíthatnánk szabadon egy Facebook-felhasználó május 2-ai bejegyzését, amelyben Mario Pappalardo lenyűgöző fotóiból kaphatunk ízelítőt.

Az utóbbi napokban ismét mocorgó tűzhányó hegyoldalain a vulkáni hamuból szemet gyönyörködtető virágszőnyeg sarjadt:

 

 

Címkék:,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.