Nap képe: vérző fa Afrikában

2017. április. 07 6:33

A Pterocarpus angolensis egy őshonos fa Afrikában. Ha a fát elvágják, törzse és kérge közül piros színű nedv folyik ki.

Persze igazából nem vérzik. Amikor él és megsérül, akkor ez a vérszerű folyadék elősegíti a fa gyógyulását. Ezt a nedvet állati zsírral össze szokták keverni és kozmetikai célokra használják. Sok afrikai ember varázserőt tulajdonít a fának. Azt gondolják, hogy vörös színe miatt jó a vérbetegségekre is.

Egyébként ezt a fa fajtát  bútorkészítéshez használják, mert rendkívül erős anyaga van. Nem jellemző rá a száradás közben keletkező jelentős repedés, Kisebb hajókat és kenukat is készítenek belőle. Az akár tizenöt méteresre is megnövő,  Pterocarpus angolensis , Tanzániában, Namíbiában, Angolában, Zimbabwéban, vagy épp a Dél-Afrikai Köztársaságban él. Az utóbbi országban  védettnek is számít.

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.