Lángoló naplemente mutatta a kezdődő melegedést

2017. július. 28 13:52

Tegnap késő délután a magasban az áramlás az eddigi északnyugatiból délies irányba fordult, a kezdődő melegedés gyönyörű fátyolfelhőket rajzolt az égre.

Az égbolton gyakran találkozhatunk fátyolfelhőkkel, amikor más felhőfajta nem társul hozzájuk, a magasban zajló melegedést vagy a néhány nap múlva érkező melegfrontot mutatják. Az időjárás változás hírnökeinek is nevezhetjük ezt a felhőtípust.

A fátyolfelhők 5000 méter feletti magasságban képződnek és kizárólag jégkristályokból állnak. A hőmérséklet abban a magasságban, évszaktól függően -20 és -40 °C közötti. A jégkristályok igen aprók, és viszonylag ritkán helyezkednek el, ez az oka annak, hogy a legtöbb cirruszfelhő meglehetősen átlátszó. Talajt elérő csapadék sem hull belőlük.

A cirrus felhők tollszerű, fátyolos, fonalas szerkezetet öltenek. Alakjuk és mozgásuk jelezheti a nagy magasságban fújó szél irányát.

Napközben a fátyolfelhők fehér színűek (kép fent), míg naplemente tájékán sárgás, vöröses színben pompáznak. Olyan látványt nyújtanak időnként, mintha a Nap lángolna bennük (nyitókép, készítette Fülöp Zoltán).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.