Pollennaptár: Mikor, melyik pollen támad idén?

2017. március. 07 11:08

Mivel idén nagyon hideg volt a tél, most több növény is egyszerre virágzik. A magyar lakosság nagyjából harmada szenved allergiás tünetektől, és számuk évről évre 2-4 százalékkal növekszik. Mutatjuk, mitől fogunk őszig tüsszögni.

 

A pollennaptár mutatja, hogy általában mikor, melyik növények virágoznak, idén viszont a hidegebb tél miatt például a mogyoró virágzása is áttolódik márciusra.

Ezektől tüsszögünk márciusban:

mogyoró:

A mogyorófélék virágoznak legkorábban. A legnagyobb gondot, a porzós barkái okozzák, mert nagy mennyiségű allergén anyagokat termelnek. Termését viszont attól még lehet fogyasztani, hogy a pollenjére érzékeny valaki, kivéve ha tápanyag-allergiás is.

Mitől vagyunk allergiásak?

Az allergiás emberek az egyébként ártalmatlan anyagokat túlzott immunitással reagálják le. Ezeket az anyagokat nevezzük allergéneknek.
Amikor az allergén bejut a szervezetbe, az ellenanyagot termel. Itt az ellenanyag az úgynevezett hízósejtekhez kapcsolódik. Ez váltja ki a kémiai anyagok termelődését köztük a hisztamint is, ami az allergiás reakciókat okozza.

éger:

Nagy mennyiségű pollent termel, viszont ritkán vált ki allergiás reakciókat de akkor is csak helyi tüneteket okoz. Általában vízpart mellett és láposoknál található meg. Az égerpollenre érzékenyek az említett időszakban kerüljék a nedves területeket.

Hogyan lesz a pollenből tüsszögés?

A pollenszemcsék bejutnak az orrba, a torokba, ott rátapadnak a kötőhártyára, és  ez váltja ki az allergia jellemző tüneteit. Az ott található szabad idegvégződések ingerlése okozza az orrviszketést és a tüsszögést, a váladéktermelődés fokozódása az orrfolyást. Az orrdugulást az értágulat és a vértelt erek váltják ki, míg az érfalak áteresztőképességének fokozódása ödémához és az orrdugulás krónikussá válásához vezet. Súlyosabb esetekben a folyamat az alsó légutakra is átterjed, és asztmás tünetek jelentkeznek.

fűz:

A tavaszi virágzású, pollenje ragacsos és nehéz, ezért a szél helyett a rovarok szállítják szaporítóanyagát. Legnagyobb veszélyt a lakásokban jelent, így óvatosan szellőztessenek az fűzre érzékenyek.

 

nyárfa:

Belégzéskor erős torokviszketést, köhögést és fulladást okozhat, szembe jutva vörösödést, könnyezést, orrba kerülve tüsszögést, orrfolyást eredményezhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.