Zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek szombaton

2021. május. 28 10:43

Szombaton a Budapest - Békéscsaba tengelytől északkeletre és a Dunántúl nyugati tájain alakulhatnak ki zivatarok, melyeket lokálisan felhőszakadás kísérhet.

Péntek délután északkeleten a záporok mellett kis eséllyel kialakulhat zivatar is. A megerősödő északnyugati szelet pénteken napközben a Dunántúlon, középső országrészben főként a hegyvidéki tájakon néhol 60 km/órát meghaladó viharos lökések is kísérhetik.

Szombat hajnalban észak felől labilizálódik a légkör, így napközben elsősorban a Budapest-Békéscsaba városok vonalától északkeletre, illetve a Nyugat-Dunántúlon a záporok mellett szórványosan zivatarok kialakulása várható. A zivatarokat felhőszakadás (lokálisan 25 milliméter felett), aprószemű jég, illetve esetleg viharos széllökések (60-80 km/óra) is kísérhetik. Az esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Felhőszakadás miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.