Fokozódik a hőség, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. június. 20 11:36

Vasárnap még csak kevés helyen, majd hétfőn már az ország jelentős részén 27 fok fölé emelkedik a középhőmérséklet. Helyenként zivatarok kialakulására is számíthatunk.

A napi középhőmérséklet vasárnap többnyire 25-26 fok körül, főként városi környezetben és a Dunántúlon helyenként kevéssel 27 fok felett alakul. Vasárnap délután az Északi-középhegység térségében, majd az északkeleti határvidéken alakulhat ki egy-egy zivatar. Este, éjszaka az északnyugati tájakon fordulhat elő egy-egy zivatar.

Vasárnap Nógrád, Heves, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának veszélye miatt. A hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron megyében; Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn tovább fokozódik a kánikula, már az ország délnyugati, nyugati felén 27 fok körül, vagy afelett, keletebbre 25-27 fok között várható a napi középhőmérséklet. Hétfőn a délutáni óráktól az ország északi, északkeleti felén helyenként (a vasárnapinál több helyen, de összességében továbbra is kis számban) kialakulhatnak zivatarok. A délnyugati megyékben nem valószínű csapadék. A zivatarokat lokálisan viharos szélrohamok (60-90 km/óra), jégeső, illetve nagyon kis területre korlátozódva rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék kísérheti. A 27 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes a Dunántúlon, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Zivatarok kialakulása miatt négy délnyugati megye kivételével ez egész országban figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A pénteken érkező ciklon előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A sok csapadék hatására mérséklődik a hétvégén a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.