Chanthu szupertájfunként csap le Tajvanra

2021. szeptember. 11 14:42

A Chanthu tájfun a legerősebb, azaz 5-ös kategóriájú tájfunná erősödött a hét közepén, a Fülöp-szigetek térségében.

Jelenleg nyugat-északnyugat felé halad Tajvan felé. Chanthu a Csendes-óceán nyugati részének második szupertájfunja a 2021-es szezonban. A csütörtöki átmeneti gyengülést követően pénteken robbanásszerű erősödésen ment keresztül, a legerőssebb széllökések a 290 km/órát is elérték benne. Ezzel már csaknem olyan pusztító a szél benne, mint az eddig legerősebbnek regisztrált Surigae tájfun idején, idén áprilisban.

A vihar várhatóan vasárnap éri el Tajvant és az előrejelzések szerint addig nem fog számottevően gyengülni, ugyanis a tengerfelszín hőmérséklete eléri a 30-31 °C fokot a térségben. A szigetet várhatóan 220 km/órás széllel éri el a vihar, emellett hatalmas mennyiségű -300-400 milliméter- csapadék is lezúdul. Ekkora mennyiség már veszélyes áradásokat, földcsuszamlásokat okozhat. Az alábbi térképen az ECMWF modell valószínűségi előrejelzését láthatjuk, amely magas bekövetkezési eséllyel mutatja a tájfun érkezését Tajvan fölé.

A forgószél Tajvan hegyvidéki területein átmenetileg gyengülni fog, majd a jövő hét elején újra felerősödik a Kelet-kínai-tenger meleg vizei felett. Ezzel pedig Tajvan után Japán déli, délnyugati részére is komoly veszélyt jelenhet.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.