Hamarosan az időjárás is beavatkozik az orosz-ukrán háborúba

2022. február. 26 15:18

Ukrajnában az elmúlt hetekben az átlagosnál jóval enyhébb idő volt, azonban a jövő hét elején markáns időjárási fordulat következik be a térségben.

A Bianka névre keresztelt mediterrán ciklon jelenleg még Olaszország déli része felett örvénylik, de a következő napokban északkelet felé helyeződik át, a Fekete-tenger fölé. Várhatóan vasárnap a késő esti órákban éri el a ciklon a Fekete-tenger térségét. Bulgáriától egészen a Krím-félsziget déli csücskéig viharossá fokozódik a szél, a legerősebb széllökések a 80-90 km/órát is elérik (alábbi térkép), amelyek 2-4 méteres hullámokat is kelthetnek a tengeren.

A fenti ábrán az Ukrajna térségében várható szélviszonyok láthatók hétfőn 7-13 óra között.

Nem csak a szél erősödése lesz azonban az egytelen változás az időjárásban. Jelenleg a hegyvidéki területek kivételével gyakorlatilag Ukrajna teljes területe hómentes (alábbi térkép), amely ritka az év ezen időszakában.

A fenti ábrán az ECMWF modell által becsült hóvastagság látható szombat délután 15 órakor Ukrajna térségében.

A Bianka ciklon azonban Szibéria térségéből a jelenleginél jóval hidegebb légtömeget szív Kelet-Európa fölé, így a következő napokban már igazi téli időre lehet számítani Ukrajnában. Az ország jelentős részén már napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Éjszakánként pedig sokfelé -10, -20 fokig csökken a hőmérséklet, amelyhez komoly segítséget nyújt a várhatóan kialakuló vastag hótakaró. Nagy területen 5-10, de Kelet-Ukrajnában 10-20 centiméteres hótakaró is kialakulhat a jövő hét folyamán.

A fenti térképen a március 5-én reggel 7 órakor várható hóvastagság látható Ukrajna térségében az ECMWF modell előrejelzése alapján.

Térképek forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás