Országszerte zivatarra figyelmeztetnek kedden

2022. május. 23 11:11

Hétfőn még nyugodt időre számíthatunk, majd éjszaka, kedd hajnalban aktivizálódik a légkör. Hazánk teljes területén alkalmasak lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához.

Ma kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Az éjféli óráktól előbb északnyugaton, majd a Dunántúl keleti felében és a Duna-Tisza-közén is egyre többfelé pattannak ki zivatarok, helyenként intenzív zivatarok. Kedden napközben összességében gyengül és kelet felé helyeződik át a csapadéktevékenység, de északnyugaton, és az ország keleti felén (legkisebb eséllyel az északkeleti harmadban) kialakulhatnak újabb zivatarok.

A késő délutáni óráktól újabb rendszer közelíti meg az Alpokalját. A zivatarokat általában szélerősödés (~40-60 km/óra), és jégeső kísérheti, de kiváltképp északnyugaton akár viharos széllökések (60 km/órát meghaladó) illetve nagyobb jégszemek (1-3 centiméteres átmérő) is előfordulhatnak. Intenzívebb gócokban jelentős csapadék is eshet (15-20 milliméter).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt, a keddi napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás