Történelmet írt hazánk időjárása az elmúlt hónapban

2023. február. 05 11:53

A 2023-as január a csapadékos és nagyon enyhe időjárásáról lesz emlékezetes. A XX. század kezdete óta nem hullott ilyen sok csapadék hazánkban.

Országos átlagban 80,9 milliméter csapadék hullott, amivel az idei január a legcsapadékosabb 1901 óta, megelőzve az 1915. januárjában regisztrált 80,4 millimétert.

A délnyugati, a középső országrészben, valamint a hegységekben többfelé 100 milliméter feletti csapadék összeget mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, a hegyvidékeken 150 milliméter körüli összegek is előfordultak. Többfelé ez volt a legcsapadékosabb január (fehér pontozott terület). Kevesebb, 40 milliméter alatti csapadékösszeg csak Sopron és Szeged környékén volt. Havazás helyett intenzív záporok adták a csapadékösszeg jelentős részét, helyenként zivatarok is előfordultak.

A sok csapadék mellett, a hónap nagyon enyhe is volt. A XX. század kezdete óta országosan csak a 2007-es január volt még ennél is enyhébb. Az országos átlag 3,93 Celsius fok volt, ami kevéssel megelőzi az 1936-os január értékét és 2007 után a második helyet foglalja el.

Síkvidéken többnyire 3 és 5 fok között alakult a hónap középhőmérséklete. 0 fok alatti havi érték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő. Az országos átlagban ugyan nem, de az ország északkeleti harmadán az idei lett a legenyhébb január 1901 óta.

Térképek és táblázatok forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.